11 septembrie 2005

Teoria salveaza Romania

Pe data de 06.09.2005, BBC in limba romana anunta ca intr-un teatru din Egipt mai multi oameni au murit datorita unui incendiu. Potrivit martorilor, actorii foloseau luminari aprinse pe scena. Tot pe scena se gaseau saci de hirtie plini cu materiale combustibile, poate ca parte din decor. Acestia s-au aprins de la o luminare. Spectatorii au inceput sa fuga, dar una din cele doua usi ale teatrului era blocata de saci similari de hirtie, ceea ce a facut ca multi oameni sa moara.

Aceasta stire este importanta din mai multe motive. Dar mai intii sa prezint teoria. Ideile nu sint originale, fiind preluate din R.D.Putnam et al., "Making Democracy Work", Daniel Goleman, "Emotional Intelligence" si altii.

Teoria

Avertisment:

1. nici o teorie nu e perfect corecta. E minunat daca poate fi aplicata pentru rezolvarea unei anumite probleme intr-un anumit loc la un moment dat. (Popper). Mai ales in cazul teoriilor din cadrul stiintelor sociale, acest lucru e adevarat. (De fapt, in limba romana stiintele sociale se numeau stiinte umaniste, dar acest lucru s-a pierdut in perioada comunista si acum folosim "stiinte sociale", din engleza. Teoria aceasta poate explica de ce.)

2. o teorie este un instrument. De aceea, orice teorie poate fi folosita si pentru a face rau, si de aceea am avut multe retineri inainte de a publica aceasta. Cele mai multe teorii sint folosite mai intii pentru a face rau. Poate ar trebui sa ne intrebam ce e cu noi, inainte de a aplica noi teorii.

Exista un set de reguli comune care definesc o comunitate si ii permit sa functioneze. Acest set de reguli este necesar pentru existenta comunitatii, deoarece aceasta presupune o activitate in comun a membrilor sai, si aceasta cere o oarecare coordonare a acestora, cel putin in activitati publice, sau comune. Ei bine, se pare ca pe noi ne intereseaza o impartire a acestor reguli in doua categorii: cea care genereaza saracie si dictatura, si cea care genereaza democratie si prosperitate. Putem numi acest set de reguli "cultura". Potrivit lui Popper putem spune asadar ca exista pe Pamint in acest moment doua categorii de culturi, cea totalitara, in care oamenii nu coopereaza pentru rezolvarea problemelor comune, ci asteapta rezolvarea din partea unui salvator supraom care sa-i puna la treaba pe lenesi, si o cultura democratica, in care cetatenii se ingrijesc de treburile publice, fiind, din contra, foarte suspiciosi fata de guvernantii lor provizorii. Prima cultura este colectivista, in sensul ca grupul, statul, natiunea, tribul, familia, au precedenta asupra drepturilor indivizilor, iar a doua este individualista, in sensul ca institutiile statului au ca functie principala apararea drepturilor individuale ale cetatenilor si chiar a unor rezidenti imigranti, uneori. Prima cultura este mereu in razboi sau revolutie, a doua este de obicei toleranta si incearca sa rezolve problemele una cite una, in mod rational. Prima cultura este esentialista (natiunea are suflet si e perena) a doua e mai mult formalista, stabilind tinte de comun acord, masurind rezultatele prin statistici despre somaj, acces la servicii medicale etc., uneori pierzind din vedere peisajul, tabloul intreg, in favoarea respectarii unor reguli care oricind pot deveni absurde. Prima cultura este, as spune, specific feudala (superman-ul locuind in castel si avind grija de tarani) si a doua este de obicei asociata cu societati avansate tehnologic.

Ei bine, aici apare distractia, si dati-mi voie sa scriu asta scurt si clar:

1. Popper defineste si descrie cele doua culturi.

2. Putnam, Leonardi si Nanetti sugereaza ca o cultura, odata stabilita (la nasterea comunitatii, se poate spune) cu mare greutate mai poate trece dintr-o parte in alta. Pe mine ma intereseaza sa treaca din sublimul balcanism in stilul occidental, dar pe rusi i-ar putea interesa citi cehi ar trebui sa omoare ca sa nu se mai repete '68 si '89.

3. iar Goleman, dragul meu cititor, sugereaza o rezolvare prin educatie. Asta nu e o teorie despre cum sa mai torturezi elevii in scoala, ci un experiment reusit in ghetourile din SUA. Enjoy! I'll be back with more!

Acum, incendiul din Egipt. Odata ce unei societati ii lipseste gindirea coerenta, sistematica, de tip ingineresc (atentie, societatii, adica deciziilor sociale, adica comune, si nu indivizilor acelei societati), tot felul de ciudatenii se intimpla. Si Occidentalii fac prostii, dar pina la urma le corecteaza. In Est, insa, asta nu e posibil, deoarece insusi sistemul e timpit! Sa va explic: am urmarit stirea despre incendiul din Egipt si pe doua posturi TV romanesti, si nici unul nu a mentionat a doua usa blocata! De ce? De ce a mentionat-o BBC-ul si nu posturile TV romanesti? Stirea pe un post romanesc a fost mai lunga decit la BBC, cu descrieri despre panica si unica usa pe care se putea iesi, dar nimic despre a doua usa. Iata de ce: BBC-ul priveste problema formal: baieti, aveti o problema cu reglementarile antiincendiu, cu inspectiile pentru respectarea acestor reglementari, ia dati o tura si discutati public ce e de facut ca asa ceva sa nu se mai repete (decit f. rar, si numai cind sint 4 - 5 coincidente nefericite care conduc la o asemenea tragedie, si atunci regulile vor fi din nou imbunatatite). Asadar, BBC-ul isi face treaba de comunicator cu cetatenii (romanii au inteles ca mass-media e "ciine de paza al democratiei"; nu, e un comunicator inteligent, care contribuie la gasirea unei solutii, oferind si o arena de discutii civice). TV romanesti insa, daca ar fi mentionat a doua usa blocata (si inca cu materiale inflamabile), ar fi considerat ca ataca esenta, inteligenta, sensibilitatea sufletului egiptean peren. Si, apoi, si egiptenii ar fi putut observa la posturile lor unele lucruri in neregula in Romania (he, he!). Si apoi, si in Paris e aceeasi mizerie, doar ca mai scumpa. (Daca nu vezi regula, si regula este destul de complicata, atunci sigur ca vezi doar o mare dezordine! Ba chiar, poate e nevoie de o mina de fier, in Paris, ca sa faca odata ordine si acolo, nu numai la noi! Nu-i asa, tovarasi?) Asadar, ciinele de paza al democratiei romanesti si-a zis: de ce sa ii suparam pe egipteni? Si n-au transmis informatia.

Asta e important, pentru ca macar intelegem cu ce avem de a face. Intrebari:

1. Intelegeti ce am scris? Va rog, dati un exemplu practic unde se poate aplica aceasta teorie.

2. Ce parere aveti despre teorie? Ar merge? Aveti modificari? S-ar putea aplica practic, sa avem si noi apa calda la bloc, cum aveau americanii acum 100 de ani?

3. Daca ar merge, putina rabdare pt. partea cu educatia - experimentul reusit. Nu uitati ca portughezii si grecii inca mai incearca sa iasa de acolo de unde sint, spaniolii au iesit de curind (prin anii '90), iar Turcia, no comment.

Un comentariu:

Gabriel spunea...

Se intelege. Atractiv pentru a putea adera la idee, activ, treuie sa vada avantaje concrete. Cat mai succint intai si apoi daca e interesat de detalii, are intrebari sa poata gasi informatia necesara.
Pe blogger, e mai greu cred, posibil un site pe wordpress sa puneti in meniu idei de baza prezentate succint si apoi mers pe detalii.